O restauracjach

i w PolsceSteki bardzo popularne w Stanach, a w Polsce nie koniecznie, jednak coraz szerzej doceniane przez naszych rodaków. Cała problem ze stekami u nas...tkwi w cenie mięsa wołowego- gdzie dużo tańsza i łatwiejsza w przygotowan

O restauracjach Generalnie można wyprawić wesele w mieszkaniu, jednak czemu jak jest mnóstwo restauracji o różnych klimatach np. . Dobrze jest zwrócić uwagę, aby zdecydować się na dobrą restauracje.

Steki w Polsce

Steki bardzo popularne w Stanach, a w Polsce nie koniecznie, jednak coraz szerzej doceniane przez naszych rodaków. Cała problem ze stekami u nas...tkwi w cenie mięsa wołowego- gdzie dużo tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu wieprzowina jest popularniejsza- oraz w często złym sposobie jego przyrządzania.

Steki to jednak wdzięczny i klasyczny sposób przygotowania i podawania mięsa. Największym problemem wydają się być stopnie wysmażenia, co stwarza wiele problemów początkującym kucharzom. Metod na sprawdzenie stopnia wysmażenia jest dużo i jedną z nich jest termometr do mięsa- zawsze skuteczny.

Jak podawać stek? Najlepiej z jakąś sałatką i talarkami, albo domowymi frytkami, a sam stek przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Prosty i pyszny zestaw, który moim zdaniem powinien znaleźć się w każdej restauracji.


Polska kuchnia oczami obcokrajowca

Tradycyjna Polska kuchnia smakuje nie jednemu obcokrajowcowi, co pewnie jest zaskoczeniem dla niejednego znudzonego naszymi potrawami lokalnego smakosza. Takie dania jak pierogi, czy bigos świetnie przyjęły się na innych rynkach w lokalach oferujących polskie jadło. I to swoisty powód do dumy, że nasza kuchnia jest doceniana poza granicami naszego państwa.

Polska kuchnia jest bogata w tłuszcze nasycone, zwierzęce i roślinne. Często łączymy mięso i węglowodany, żeby danie bardziej syciło. Wykorzystujemy stosunkowo mało warzyw, które występują u ans w roli dodatku do mięsa, a nie jako osobne danie. Jednak mimo wszystko zawsze chętnie zjem pierogi zamiast sushi czy pizzy ;)


Zraz czyli rolada

Rolada ? rodzaj potrawy mięsnej. Przygotowuje się ją przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie była to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa. Składniki farszu różnią się w zależności od regionu, jednak najczęściej stosuje się boczek, kiełbasę, ogórek kiszony, cebulę oraz czerstwą skórkę chleba. Przyprawy to głównie papryka, pieprz i musztarda. Na Górnym Śląsku jest ona często spożywana z modrą kapustą (śl. modro kapusta) oraz kluskami śląskimi.

W innych regionach kraju potrawa ta jest znana jako zraz (wołowy).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rolada_(potrawa_mięsna)